علت انجام سونوگرافی داپلر در بارداری
سونوگرافی داپلر در بارداری به دلیل بررسی جریان خون جنین و وضعیت سلامت کودک مورد استفاده قرار میگیرد. این سونوگرافی برای بررسی عروق خونی استاندارد است و در سه ماه اول بارداری برای بررسی تعداد جنین، رشد جنین، ضربان قلب جنین و تخمین تاریخ زایمان استفاده میشود.
در صورتی که جریان خون در جنین محدود شود، میتواند منجر به کاهش وزن تولد، کاهش سایز و رشد ناقص جنین شود. برای بررسی جریان خون جنین و تشخیص سکته در جنین مبتلا به کم خونی داسی، از نوع خاصی از سونوگرافی داپلر به نام “داپلر ترانس کرانیال” استفاده میشود.
سونوگرافی داپلر توسط پزشک برای مواردی مانند بالا یا پایین بودن شاخص توده بدنی (BMI) مادر بارداری، دو قلو یا چند قلو، سابقه سقط یا تولد نوزاد ریزنقش، کم بودن میزان رشد جنین، آلودگی جنین به آنتی بادی های رزوس و عارضههایی مانند فشار خون بالا یا دیابت سیگاری بودن مادر استفاده میشود.
اگر سونوگرافی داپلر توسط افراد متخصص و طبق دستورالعمل انجام شود، خطری برای جنین ندارد و آسیبی به جنین وارد نمیکند2. در کل، سونوگرافی داپلر در بارداری برای بررسی جریان خون جنین و وضعیت سلامت کودک بسیار ضروری است و بهتر است توسط پزشک متخصص و با رعایت دستورالعمل انجام شود.
در چه مراحلی از بارداری سونوگرافی داپلر لازم است؟
سونوگرافی داپلر در بارداری در چند مرحله مختلف انجام میشود. در غربالگری اول که در هفته چهارم بارداری انجام میشود، وضعیت قلب جنین بررسی میشود. در غربالگری دوم که در هفته ۱۱ تا ۱۳ بارداری انجام میشود، ساختار بدن جنین و اندازه سر و شکم آن بررسی میشود. در غربالگری سوم که در هفته ۱۶ تا ۲۰ بارداری انجام میشود، وضعیت اعضای داخلی و ظاهری جنین بررسی میشود. در غربالگری چهارم که در هفته ۲۸ تا ۳۲ بارداری انجام میشود، وزن جنین و اندازه سر و شکم آن بررسی میشود.
علاوه بر غربالگریها، سونوگرافی داپلر در بارداری در مواردی مانند بارداری دوقلو یا چندقلو، سابقه سقط یا تولد نوزاد ریزنقش، کم بودن میزان رشد جنین، آلودگی جنین به آنتی بادی های رزوس، بالا ی او پایین بودن شاخص توده بدنی (BMI) مادر بارداری و آسیبهایی که ممکن است برای جنین و مادر پیش آید، نیز انجام میشود.
بنابراین، سونوگرافی داپلر در بارداری در چند مرحله مختلف انجام میشود که شامل غربالگری اول تا چهارم و موارد خاصی مانند بارداری دوقلو یا چندقلو، سابقه سقط یا تولد نوزاد ریزنقش، کم بودن میزان رشد جنین، آلودگی جنین به آنتی بادی های رزوس، بالا یا پایین بودن شاخص توده بدنی (BMI) مادر بارداری و آسیبهایی که ممکن است برای جنین و مادر پیش آید، میشود.