کارآفرین اجتماعی
کارآفرینی، فرآیند خلق ارزش از خلاقیت است. در کارآفرینی حتماْ باید یک ارزش افزوده ایجاد شود که این ایجاد ارزش، مبتنی بر خلاقیت است. کارآفرینی اجتماعی مفهوم نسبتاً جدیدی است و تعاریف آن همچنان در حال تکمیل است.
برخی از تعاریف کارآفرینی اجتماعی بر افراد و تعدادی دیگر بر ایدهها یا فرصتهای تغییر تمرکز دارند. برخی فکر میکنند که کارآفرینی اجتماعی باید اختراع و نوآوری داشته باشد، اما کسانی نیز هستند که معتقدند این امر ضروری نیست و انجام تغییر و به ثمر رسیدن آن، بسیار مهمتر از دارا بودن ویژگی نوآوری است.
اما به طور کلی می توان گفت کارآفرین اجتماعی فردی است که یک مشکل اجتماعی را تشخیص میدهد و از مفاهیم کارآفرینی برای سازماندهی، ایجاد، و مدیریت سرمایه برای ایجاد تغییر استفاده میکند. در نتیجه کارآفرین اجتماعی به حل مشکلی می پردازد که واقعاً مشکل جامعه است و برای حل آن تقاضایی وجود دارد.
توجه داشته باشید که موفقیت همیشه بخشی از کارآفرینی اجتماعی نیست؛ مانند هر کسبوکار دیگری، شروع کسب و کاری اجتماعی میتواند با پیشرفت یا حتی سقوط همراه باشد. کارآفرینان اجتماعی میدانند که باید قبل از رسیدن به نقطهای از موفقیت، مراحل بسیاری را طی کنند. در عین حال میدانند که پشت سر گذاشتن این مراحل برای ایجاد تفاوتی مثبت، لازم است.
هرکسی میتواند پروژهای را آغاز کند که علاوه بر کسب درآمد ، راه حلی برای برطرف کردن مشکلی ایجاد کند و تأثیر مثبتی هم بر جامعهاش بگذارد. اما برای آشنایی بیشتر و فهم کامل کارآفرینی اجتماعی، ایدهی ویکتوریا میتواند مثال خوبی باشد. واقعیت در بازار داروهای کمیاب آن است که سازندگان آنها به منظور کسب سود بیشتر تمایل به تولید آن برای افرادی که قادر به پرداخت هزینه آن نیستند، ندارند. زمانی که ویکتوریا سرسرا ، متوجه این مشکل اجتماعی شد، تصمیم گرفت موسسهای را برای رساندن این داروها به دست افراد نیازمند ایجاد کند و به این منظور موسسه «وان وورلد هلث» (One World Health) را ایجاد کرد.
با این مثال میتوان به وضوح تفاوت بین کارآفرینی و کارآفرینی اجتماعی را نیز متوجه شد. مقصود نهایی موسسهای که ویکتوریا ایجاد کرده است کسب ثروت نیست بلکه حل یک مشکل اجتماعی است. هرچند که گاهی ممکن است یک کارآفرینی علاوه بر کسب سود یک مشکل اجتماعی را نیز برطرف کند اما معمولاً تمرکز آنها بر کسب سود و ثروت است.